BIULETYN INFORMACJI PUBLICZNEJ

pozytekgovpl
NGOpl
Avangarda

OŚWIADCZENIE w sprawie wypowiedzi prof. dr hab. Piotra Glińskiego Wicepremiera RP

pieczec fundacja wawelberga logo fundacja OPOR srednie

logo-JM-srednie

O Ś W I A D C Z E N I E

ZARZĄDÓW i RAD

Fundacji OPOR oraz Fundacji im. Ludwiki i Hipolita małżonków Wawelberg

ZARZĄDU

Fundacji JEDEN MURANÓW

w sprawie wypowiedzi

prof. dr hab. Piotra Glińskiego

Wiceprezesa Rady Ministrów Rzeczypospolitej Polskiej

Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego RP

Przewodniczącego Komitetu ds. Pożytku Publicznego

Członkowie Zarządów i Rad Fundacji OPOR, Fundacji im. Ludwiki i Hipolita małżonków Wawelberg, Zarząd Fundacji JEDEN MURANÓW z niepokojem odnotowują wypowiedź prof. dr hab. Piotra Glińskiego Wiceprezesa Rady Ministrów Rzeczypospolitej Polskiej w wywiadzie dla tygodnika WPROST i porównanie przez niego krytykę partii PiS (rządzącej, nie podziemnej) do hitlerowskiej propagandy wymierzonej w ludzi skazanych na Zagładę. Jest oburzającym, że osoba piastująca tak wysoka funkcję w administracji państwa polskiego, profesor i co więcej osoba odpowiedzialna w rządzie polskim za rozwój społeczeństwa obywatelskiego w taki sposób wypowiada się publicznie.

Zwracamy uwagę, że panu profesorowi oraz partii którą reprezentuje a tym bardziej jej członkom znikąd nic nie grozi. Obecnie jako ugrupowanie wybrane w demokratycznych wyborach mają władzę, armię urzędników, miliony do dyspozycji, kierowców, sekretarki, ochronę, stół pełen jadła, a przede wszystkim prawo do życia i bezpieczeństwo. Porównywanie się do ludzi, którzy nie znali dnia ani godziny kiedy zginą świadczy o braku szacunku do tych co zginęli tylko dla tego, że byli pochodzenia żydowskiego .

Wypowiedź pana profesora, który jest Wiceprezesem Rady Ministrów,  Ministrem Kultury i Dziedzictwa Narodowego i Przewodniczącym Komitetu ds. Pożytku Publicznego Rzeczypospolitej Polskiej świadczy o całkowitej ignorancji i braku zrozumienia a także niewiedzy i braku wrażliwości. To wszystko ze strony przedstawiciela rządu kraju którego obywatele zarówno pochodzenia żydowskiego jaki nie żydowskiego ucierpieli najwięcej na świecie od przedstawicieli hitlerowskiego totalitaryzmu.

Taki przekaz w wywiadzie ze strony prominentnego działacza Prawa i Sprawiedliwości odpowiedzialnego za rozwój społeczeństwa obywatelskiego w roku 100 lecia odzyskania przez Polskę niepodległości  są przez nas odbierane z niepokojem.

Darowizna na rzecz Fundacji OPOR

haszomer hacair

lacznosc zhp

Konkursy Grantowe